Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası (EBRD) BaÅkanı Odile Renaud-Basso, Türkiye’deki bu yıl Åu ana kadarki yatırımlarının 2,2 milyar avro olduÄunu ve toplam yatırımlarının 21 milyar avroyu geçtiÄini bildirdi.
Renaud-Basso, bu hafta Türkiye’de CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan ve birçok bakanla görüÅmesinin ardından, ziyaretlerini AA muhabirine deÄerlendirdi.
EBRD’nin Türkiye’deki yatırım önceliklerini yetkililerle görüÅtüÄünü söyleyen Renaud-Basso, CumhurbaÅkanı ErdoÄan ile görüÅmesinde de bu öncelikleri, Türkiye’deki projeleri nasıl destekleyebileceklerini ve stratejik politika önceliklerini konuÅtuklarını aktardı.
Renaud-Basso, 2009’dan beri yatırım yaptıkları Türkiye’nin en fazla yatırım yaptıkları ülke olduÄunu dile getirerek, “Åu anda Türkiye’deki toplam yatırımlarımız 21 milyar avroyu geçti. Bu yıl Åu ana kadar 2,2 milyar avroluk yatırım için imzaları attık ve hala yıl sonuna kadar vaktimiz de var. Genelde yıl sonları oldukça hareketli geçiyor. Türkiye’de geçen yılki yatırımlarımız 2,5 milyar avro ile rekor kırmıÅtı. Muhtemelen bu seviyeye yakın bir yatırımla yılı kapatabiliriz.” diye konuÅtu.
Yatırımlarının yüzde 50’sinin yeÅil projelere ayrıldıÄını ifade eden Renaud-Basso, bu yatırımların yüzde 60’ının ise kadınların istihdama katılmasını destekleyen projelere yapıldıÄı bilgisini paylaÅtı.
“MAKROEKONOMÄ° POLÄ°TÄ°KALARINDA Ä°YÄ° BÄ°R Ä°LERLEME VAR”
Renaud-Basso, Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki deÄiÅim ve ekonomik dengelenme sürecine de iÅaret ederek, “Makroekonomik politika çerçevesinde iyi bir ilerleme olduÄunu düÅünüyorum ki bu ekonomiyi istikrara kavuÅturmak için çok önemli. Yüksek enflasyon ekonomilerde çok fazla belirsizlik yaratıyor, uzun vadede sürdürülebilir deÄil ve ekonomi için büyük risk oluÅturuyor. Bu nedenle makroekonomik çerçeveyi deÄiÅtirmek gerçekten çok önemliydi ve iyi bir ilerleme gördüÄümü düÅünüyorum.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Enflasyonda düÅüŠgörüldüÄünü ve yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 40’lara inmesinin beklendiÄini anımsatan Renaud-Basso, Åöyle devam etti:
“Enflasyonu düÅürmek, hala ilk öncelik. Dün Merkez Bankası BaÅkanı Fatih Karahan ile iyi bir toplantı yaptım, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅimÅek ile de iyi bir görüÅme gerçekleÅtirdim. Dolayısıyla açık bir görüŠve kararlılık olduÄunu düÅünüyorum ki bu çok önemli çünkü ekonominin potansiyeline uygun olarak büyümesi için çok daha olumlu bir ortam yaratacak. Kısa vadede bir maliyeti var çünkü para politikasındaki bu sıkılaÅtırma finansal koÅulları ve krediye eriÅimi etkiliyor ama bu gelecek için çok önemli bir unsur ve saÄlam temellere dayalı, uzun vadede sürdürülebilir bir Åekilde büyüyebilen bir ekonomi için gerekli.”
“TÃRKÄ°YE’NÄ°N YENÄ°LENEBÄ°LÄ°R ENERJÄ° HEDEFLERÄ°, UZUN VADELÄ° ENERJÄ° GÃVENLÄ°ÄÄ° Ä°ÃÄ°N OLUMLU”
Renaud-Basso, Türkiye’nin rüzgar ve güneÅ enerjisi kapasitesini 90 gigavat artırma kararını son derece iddialı bulduÄunu belirterek, “Bence bu planlar, Türkiye’nin uzun vadeli enerji güvenliÄi için çok olumlu. Åu an tüm jeopolitik zorluklar nedeniyle enerji güvenliÄinin önemini görüyoruz. Yenilenebilir enerjiyi geliÅtirmek, enerji güvenliÄi stratejisinin bir parçası ancak aynı zamanda yenilenebilir enerjinin maliyetinin çok önemli ölçüde düÅmesi nedeniyle ülkenin uzun vadeli rekabet gücü için de oldukça iyi.” dedi.
Bu hedefleri gerçekleÅtirmek için büyük yatırımlar gerektiÄini dile getiren Renaud-Basso, “Ancak bu planlar özel yatırımcıları çekecek ve kamu sektörü yatırımlarına ve bizim gibi kurumlara da ihtiyaç olacak. Yatırım için farklı bileÅenler gerekecek. Birçok özel sektör yatırımcısının geleceÄine eminim. Aynı zamanda elektrik Åebekesini de geliÅtirmeniz gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile bunu da görüÅtük ve uluslararası kurumların destek saÄlayacaÄını düÅünüyorum.” Åeklinde konuÅtu.
Renaud-Basso, yeÅil dönüÅümün sadece enerji sektörüyle olmadıÄını ve ekonominin bütün olarak karbonsuzlaÅması gerektiÄini vurguladı.
Bu kapsamda Türkiye için çok önemli olan çelik, alüminyum, gübre ve çimento gibi karbonsuzlaÅmanın zor olduÄu sektörleri ve imalat sektörünü karbonsuzlaÅtırmak için Sanayi ve Teknoloji BakanlıÄı liderliÄinde ve EBRD’nin desteÄiyle yenilikçi bir platform kurulduÄunu söyleyen Renaud-Basso, bu platformun söz konusu sektörlerdeki iÅletmelerin dıŠpazarlardaki rekabet gücünü artırması için de önemli rol oynayacaÄını ifade etti.
Renaud-Basso, çok taraflı kalkınma bankalarının ortak çabasıyla bu platform kapsamında özel yatırımcıları ve bazı imtiyazlı fonları getirerek, iÅletmelerin enerji verimliliÄini iyileÅtirmeleri, yeni teknolojileri süreçlerine entegre etmeleri ve karbonsuzlaÅma süreçlerine destek olacaklarını anlattı.
DEPREM BÃLGESÄ°NE YATIRIMLAR
Türkiye’de KahramanmaraÅ merkezli depremler sonrasında bölgenin desteklenmesi için bir yatırım programı baÅlattıklarını kaydeden Renaud-Basso, bu kapsamda 1,5 milyar avroluk bir yatırım paketi açıkladıklarını anımsattı.
Renaud-Basso, bu miktarın 1,2 milyar avroluk kısmının Åu ana kadar tahsis edildiÄini ve kalan kısmının projelere ayrılmaya devam edileceÄini belirterek, ihtiyaç olması halinde programı geniÅletebileceklerine iÅaret etti.
KÃRESEL EKONOMÄ°YÄ° 2025’TE BEKLEYEN BELÄ°RSÄ°ZLÄ°KLER
Renaud-Basso, küresel ekonomide 2025’te yaÅanabilecek zorlukları ve ABD’nin seçilmiÅ baÅkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından uygulayabileceÄi politikaların ekonomiye etkisine iliÅkin görüÅlerini de paylaÅtı.
ABD’deki politikalara baÄlı olarak küresel ekonomide yüksek seviyede bir belirsizlik olduÄuna dikkati çeken Renaud-Basso, Trump’ın ocakta baÅkanlık görevini devralmadan özellikle ticarete iliÅkin bazı politikalarını duyurmaya baÅladıÄını anımsattı.
Renaud-Basso, bu adımların nasıl atılacaÄını görmek gerektiÄini vurgulayarak, Åunları kaydetti:
“Bu durum, daha geniÅ anlamda jeopolitik ortam, Ukrayna’daki savaÅ ve Rusya ile olan iliÅkilere etkisi, Orta DoÄu’daki savaÅ da dahil elbette bazı belirsizlikler yaratıyor. Lübnan ile ilgili iyi haberler var ama hala çok fazla belirsizlik söz konusu. Belirsizlik yatırımlar için iyi deÄil. Yatırımları yavaÅlatıyor ve benzeri etkilere neden oluyor. Küresel makroekonominin son dönemde çok dayanıklı olduÄunu görüyoruz. Ancak önümüzde riskler var ve Türkiye için özellikle, Avrupa’daki ve özellikle Almanya’daki yavaÅlama iyi haber deÄil, çünkü Türkiye ile Avrupa arasında çok güçlü ticari iliÅkiler var. Yine de ekonomide dayanıklılıÄın olacaÄını ve gelecek aylarda da anahtar bir unsur olarak kalmasını umuyorum.”
Ãzellikle ticarette korumacı politikalara yönelik bir eÄilim olduÄunu dile getiren Renaud-Basso, “EÄer bir ticaret savaÅına girilir ve ülkeler korumacı üretim önlemleri alırsa, bu dünya büyümesi üzerinde çok olumsuz bir etki yaratacaktır. Ancak genel olarak, uluslararası iÅbirliÄinin ve dünya çapında farklı taraflar arasındaki diyaloÄun, bu tür olumsuz korumacı ticaret savaÅlarını önleyecek çözümler bulmak için devam etmesini umuyorum.” dedi.
Â