Bakırköy’deki kliniğine başvuran 40’a yakın ailenin çocuklarına hipnoz edici ketamin ilacı içirerek tuzak kurduğu ve ailelerine cinsel istismar iftirası attırdığı iddia edilen doktorun ardından gözler bu madde ve hipnoz uygulamasına çevirdi. Hipnoz eğitimleri çevrimiçi olarak verilebilirken, genelde iki gün süren bu eğitimler için 5 bin TL ücret talep ediliyor. Eğitimler yüz yüze olduğunda ise fiyat 10 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Tıpta tamamlayıcı tedavi kapsamında olan hipnoz, bir takım kişiler tarafından yanlış yönlendirme amaçlı kullanılabiliyor. Yaşanan son olayda gündeme gelen ve çocukların burunlarına sıkarak onları yönlendirdiği ileri sürülen doktorun kullandığı madde ise ‘ketamin.’ Ketamin, tıpta anesteziyi başlatmak ve sürdürmek için kullanılıyor. Ağrı kesiminin dışında da kişiyi transa sokabiliyor.
“UYGUN KOŞULLAR SAĞLANDIĞINDA…”
Psikolog Özge Öztaşçı, insan beyninin kolaylıkla manipüle edilebileceğini belirterek açıklamalarına başlıyor. Öztaşçı, “Uygun koşullar sağlandığında insanlar olmamış bir olayın olduğuna inanabilir ve hatta bunu kanıtlamaya çalışabilir. Hipnoz tekniği aslında ortaya çıktığı zamandan bu yana hala tartışmalara neden olmakta” diyor.
Öztaşçı, “Hipnozun herkes üzerinde işe yaramamasının sebebi telkin yöntemini genel olarak kullanması ve çoğu kişinin telkine açık olmaması. Yapılan araştırmalar hipnozun sadece yüzde 10’luk bir kesimi etkileyebildiğini ortaya koyuyor; bu nedenle herhangi bir sağlık olayında kullanımı doğru olmayacaktır. Ayrıca hipnozun reklamı yapılan neredeyse doğa üstü etkilerinin tamamı gerçek dışı etkilerdir ve bir insanın beyninin dışarıdan telkinle bu derece etkilenebilmesi ve değişmesi mümkün değildir” ifadelerini kullanıyor.
MERDİVEN ALTI MERKEZLER
Öztaşçı, son olarak hipnoz ile ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:
“Hipnoza neredeyse anestezi, mucizevi ilaç, ağrı kesici gibi söylenen etkilerine maruz kalan kişilerin kendini kandırması ya da kısaca placebo etkisi diyebiliriz. Ülkemizde de maalesef bu tarz eğitimlerin verilmesini ve alınmasını kısıtlayan herhangi bir yasa olmadığından dolayı neredeyse merdiven altı merkezler dahi hipnoz seansı uyguladıklarını ve eğitimini verdiklerini iddia etmekteler.”
“HİPNOZ TCK’YA GÖRE SUÇ DEĞİL”
Avukat Kevser Yıldırım, birini hipnoz etmenin TCK’da suç olarak tanımlanmadığını belirterek sözlerine başlıyor. Yıldırım, “Kişinin hipnoz edilmesi özel hukuk anlamında iradesinin sakatlanması anlamına gelir. Bu sebeple kişinin hipnoz edilmesi suretiyle yaptırılan sözleşmeler geçersiz sayılır ve sözleşme kapsamında borçlandırılmış ise de sözleşmenin geçersizliğini öne sürerek haklarını koruyabilir. Bu şekilde zarar gören kişi ileride tazminat davası açarak zararlarının giderilmesini sağlayabilir” diyor.
“RIZASI DIŞINDAYSA…”
Yıldırım, şöyle devam ediyor:
“Ceza hukuku açısından ise; bir kişinin rızası dışında hipnoz edilerek ona suç işletilmesi halinde mağdur kişinin tıpkı akıl sağlığı bulunmayan kişiler gibi ceza almaması söz konusu olabilecektir. Hipnoz yolu ile kişilere karşı suç işlenilmesi halinde ise; bu kişi işlediği suçlardan dolayı ceza alacaktır. Öyle ki; hipnoz ederek bir kişinin dolandırılması, cinsel saldırıya uğraması gibi olaylarda ceza mahkemesi bu kişilere işlediği suçun cezası ile orantılı olarak hapis cezası yaptırımı uygulamıştır. Birçok suç vasfında ise hipnoz edilerek işlenen suçun ağır nitelikli hal oluşturacaktır.”
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel