Uzm. DiÅ Hekimi ve AÄız DiÅ Ãene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Ãzkan, diÅ eti hastalıÄı (periodontitis) hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Birkan Ãzkan, bu hastalıÄın kadın saÄlıÄı üzerindeki etkisine dikkat çekti. Hamile kadınların hormonal deÄiÅiklikleri sebebiyle diÅ eti hastalıÄına karÅı savunmasız olduÄunu dile getiren Prof. Dr. Ãzkan, gebelik öncesi diÅ eti tedavisinin önemine deÄindi. Ayrıca hastalık sebebiyle erken doÄum riskinin arttıÄını söyleyen Ãzkan, bebeÄin saÄlıÄının da olumsuz etkilenebileceÄinin altını çizdi.
“BEBEÄÄ°N SAÄLIÄINI DA OLUMSUZ ETKÄ°LER”
Hamilelik döneminde hormonal deÄiÅikliklerin kadınları periodontitise karÅı daha savunmasız hale getirdiÄini ifade eden Prof. Dr. Birkan Ãzkan, “Gebelikte diÅ etlerinde meydana gelen inflamasyon (ÅiÅlik ve kızarıklık), yalnızca anne saÄlıÄını deÄil, bebeÄin saÄlıÄını da olumsuz etkiler. Gebelik sırasında östrojen ve progesteron seviyelerindeki artıÅ, periodontitisin Åiddetlenmesiyle, diÅ etlerinde inflamasyonu artırabilir. Erken doÄum ve düÅük doÄum aÄırlıÄı riski daha yüksektir. Ayrıca periodontitis Åiddetlenince, diÅeti altındaki bakteriler diŠçürüÄünde artıÅa yol açıyor. Ayrıca, hamilelikte bebek tarafından çekilen kalsiyum, hamile kadında diÅ diÅeti ve çene kemiÄinde olumsuz deÄiÅikliklere yol açıyor. Hatta toplumda bilinen her doÄumda bir diÅ kaybettim olgusu da bu olumsuz etkilerden kaynaklanıyor. Bu dönemde bazı kadınlarda âgebelik tümörü’ adı verilen ve çiÄnemeyi engelleyebilen diÅ eti büyümeleri de görülebilir. Ayrıca mide bulantısı nedeniyle diÅlerin yeterince fırçalanamaması, diÅ taÅı ve plak oluÅumunu hızlandırarak bu diÅ eti hastalıÄı risklerini artırır” dedi.
Menopoz sonrasında diÅ kaybına yol açabilecek nedenlerin olduÄunun altını çizen Prof. Dr. Ãzkan, “Menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düÅmesi, diÅ etinin keratinizasyonunda azalmaya yol açar. DiÅ eti hassaslaÅır, kolayca zedelenir ve aÄrılı hale gelir. Tükürük salgısının azalmasıyla aÄız kuruluÄu, yanma hissi ve diŠçürüklerinde artıŠgözlemlenir. Osteoporoz, tek baÅına diÅ eti hastalıÄına neden olmaz. Ancak mevcut bir hastalık varsa, kemik kaybını hızlandırarak diÅ kayıplarına yol açabilir. Ãzellikle osteoporoz ilaçlarına baÅlamadan önce diÅ hekiminin muayenesinin gerekli. Bu ilaçların çenede enfeksiyonlara yatkınlıÄına baÄlı olarak çene kemik ölümüne (nekrozuna) neden olabilir” ifadelerini kullandı.
“ÃENE KEMÄ°ÄÄ° YAPISINI DA TEHDÄ°T EDEN CÄ°DDÄ° BÄ°R HASTALIK”
Genetik faktörlerinde kadınlarda periodontitis hastalık riskini artıran önemli etken olduÄunu belirten Prof. Dr. Ãzkan, “25-35 yaÅlarında sıklıkla kadınlarda baÅlayan, toplumda aslında yüzde 65 oranında var olan periodontitis hastalıÄının temelinde, genetik yatkınlıÄın ve düÅük baÄıÅıklık sisteminin oluÅu bulunuyor. Kadınların baÄıÅıklık sisteminin bazı durumlarda ÅiÅlik ve kanama gibi etkilere daha duyarlı olması, diÅ eti hastalıklarının daha Åiddetli seyretmesine neden olabilir. Periodontitis, sadece diÅ eti saÄlıÄını deÄil, diÅ, aÄız, çene ve çene kemiÄi yapısını da tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediÄi takdirde kötü aÄız kokusu, diÅ taÅı ve plak artıÅı, diÅ eti çekilmesi, diÅeti ÅiÅmesi, çene kemik erimesi ve diÅlerin sallanarak kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. DiÅ kaybı, yalnızca estetik bir sorun deÄildir. DiÄer diÅlerinde pozisyonlarının yer deÄiÅtireceÄi, kötü aÄız kokusu, çiÄneme iÅlev bozukluÄu, çene kemik erimesini artırarak çene kemiÄinde güçsüzleÅmeyi ve genel saÄlıÄı da olumsuz etkiler” Åeklinde konuÅtu.
Kadınların hormonal deÄiÅimlerini ve genetik yatkınlıklarını dikkate alan kiÅiye özel tedavi yöntemleri ve planlama oluÅturulması gerektiÄini dile getiren Ãzkan, “Adet döngüsündeki kadınlar için diÅeti hastalıÄı bu dönemde geçici bir risk oluÅtursa da, periodontitis teÅhisinin yapılması için kiÅiyi muayeneye teÅvik etmesi ve periodontitisin kiÅiye özel tedavisinin yapılması yararlı olur. Hamile kadınlar için diÅ eti iltihaplarını önlemek adına, diÅ ve periodontitis tedavisinin gebelik öncesi yapılması daha rahat ve saÄlıklı bir gebelik geçirmesi açısından yararlı olur. Menopoz dönemindeki kadınlar için DiÅeti ve Ãene Kemik saÄlıÄını destekleyen tedavi yaklaÅımları önemlidir. Menopoz öncesi diÅ tedavi ve diÅeti hastalıkları tedavileri veya operasyonunun yapılması önemli” dedi.
ERKEN TEÅHÄ°SÄ°N ÃNEMÄ°
Kadınlarda hormonal ve genetik faktörlerin, diÅ eti saÄlıÄını etkilediÄini vurgulayan Birkan Ãzkan, “Genç kadınlarda erken teÅhis, kiÅiye özel tedaviler ve düzenli diÅ hekimi muayenelerinin, hastalık riskini en aza indiriyor. DiÅ eti hastalıklarının ilerlemesini engellemek, yalnızca diÅlerin deÄil, çene kemiÄi ve genel saÄlıÄın korunması, gebe, genç kadın ve ayrıca bebeÄin saÄlıÄı açısından da kritik öneme sahiptir. SaÄlıklı bir aÄız, saÄlıklı bir yaÅamın anahtarıdır” diye konuÅtu.