Altının ons fiyatı, artan jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirim döngüsünün yanı sıra, merkez bankalarının alımlarıyla 2024âte rekor kırarken, baÅlıca güvenli liman varlıklardan olan altına talebin 2025âte de güçlü kalması bekleniyor.
AA muhabirinin derlediÄi bilgilere göre altın, bu yıl emtialar arasında en iyi performans gösterenler arasında yer aldı.
Altının ons fiyatı geçen yılı 2.062 dolardan tamamlarken, 25 Aralık itibarıyla 2.620 dolara çıkarak yıl baÅından bu yana yaklaÅık yüzde 27 artıŠkaydetti. Söz konusu performans (bu fiyatlar dahilinde) altının ons fiyatında 2010’dan bu yana en iyi getiriye iÅaret etti.
Altın fiyatları yıllık bazda 40 kez rekor kırarken, yılın üçüncü çeyreÄinde toplam altın talebi ilk kez 100 milyar doları aÅtı. Ekimde 2 bin 790 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ons altın, söz konusu ayı yüzde 4,15 deÄer kazancı ile 2 bin 743 dolardan tamamladı.
Devam eden Rusya-Ukrayna savaÅının yanı sıra, Ä°srailâin Filistinâdeki saldırıları ve Ä°ranâla yaÅanan gerginlik nedeniyle dünyada güvenli liman olarak görülen altına yönelik talebin artmasına neden oluyor.
ABDâde kasımda düzenlenen baÅkanlık seçimleri öncesinde artan siyasi belirsizlikler yine altın fiyatını yukarı taÅıyan bir unsur olarak ön plana çıkarken, Fedâin faiz indirim döngüsüne baÅlaması, Asyaâdaki güçlü talep ve merkez bankası alımları da altın fiyatını yıl boyunca yukarı yönlü destekledi.
JEOPOLÄ°TÄ°K BELÄ°RSÄ°ZLÄ°KLER GÃVENLÄ° LÄ°MANA TALEBÄ° ARTIRDI
Ekonomik belirsizlikler, piyasalardaki dalgalanmalarda veya jeopolitik risklerin arttıÄı dönemlerde deÄerini koruması veya artırmasıyla bilinen altın, bu nedenle çoÄu yatırımcı tarafından güvenli liman Åeklinde adlandırılıyor.
Åubat 2022âden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaÅında tansiyon karÅılıklı yeni füze sistemlerinin kullanılmasıyla artarken, Ä°srailâin Gazze Åeridi ve Lübnanâda gerçekleÅtirdiÄi saldırılar da belirsizliklere katkıda bulunarak altın talebini artırdı.
ING tarafından hazırlanan raporda, ülkelerin Rusya karÅıtı yaptırımların kendilerine de uygulanabileceÄi endiÅesinin, altın talebini artıran bir baÅka unsur olarak ön plana çıktıÄına iÅaret edildi.
ABD ve Avrupa BirliÄi, Rusyaânın uluslararası rezervlerinin Batılı ülkelerde bulunan yaklaÅık yarısını dondurma kararı almıÅtı.
Dünya Altın Konseyinin âAltın Görünümü 2025: Faiz oranları, risk ve büyümede yol bulmaâ baÅlıklı raporunda, altın fiyatlarının bu yıl 40 rekor zirve yaptıÄına iÅaret edildi.
Küresel altın talebinin de üçüncü çeyrekte ilk defa 100 milyar doları geçtiÄi bilgisine yer verilen raporda, âAltına yatırım talebi, özellikle tezgah üstü iÅlemler yoluyla, birçok bölgesel finansal piyasadaki jeopolitik risk ve oynaklıÄın dip dalgasıyla desteklenmiÅtir.â denildi.
Raporda, Batılı yatırımcıların merkez bankalarının faiz indirim süreciyle altına talep gösterdiÄini ve bu sayede altının bu yıl en iyi performans gösteren araçlardan biri haline geldiÄi kaydedildi.
TRUMP’IN POLÄ°TÄ°KALARI ÃNEMLÄ° ROL OYNAYACAK
Altın talebini 2025âte nelerin beklediÄine iliÅkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey, âGüvenli liman talebi ve merkez bankalarının alımlarıyla birleÅen genel boÄa piyasası görüntüsünün, 2025’te altını yeni zirvelere taÅımaya devam edeceÄine inanıyoruz.â dedi.
ABDâde Donald Trumpâın baÅkan seçilmesiyle Fedâin faiz indirim hızının altın için belirleyici rol oynayacaÄına iÅaret eden Manthey, âTrump politikalarının enflasyonist etkisi, beklenenden daha az faiz indirimine yol açabilir.â ifadesini kullandı.
Manthey, merkez bankalarının üçüncü çeyrekte yavaÅlamalarına raÄmen altın rezervlerini artırmaya devam ettiÄini anlatarak, âÅimdi yıl toplamının önceki iki yılın gerisinde kalması muhtemel görünüyor. Gelecek yıla baktıÄımızda, jeopolitik gerilimler ve ekonomik iklim nedeniyle merkez bankalarının alıcı tarafta kalmasını bekliyoruz.â diye konuÅtu.
Kısa ve orta vadede altının olumlu ivmesinin devam etmesini beklediklerini dile getiren Manthey, âJeopolitik gerginlikler ekseninde, faiz oranlarının düÅmesi ve yabancı rezerv çeÅitlenmesinin devam etmesinin altın için mükemmel bir fırtına yaratması nedeniyle makro zemin deÄerli metaller için elveriÅli kalacaktır.â deÄerlendirmesinde bulundu.
Manthey, Trumpâın önerdiÄi tarifeler ve daha sıkı göçmen kontrolü gibi politikalara atıfta bulunarak, bu adımların enflasyon baskısı yaratabileceÄini ve bunun da Fedâin faiz indirimlerini sınırlayabileceÄini vurguladı.
Daha güçlü bir dolar ve daha sıkı bir para politikasının altın için bir miktar direnç saÄlayabileceÄini anlatan Manthey, âAncak artan ticari sürtüÅmeler, altının güvenli liman çekiciliÄine katkıda bulunabilir. 2025’te altının ons fiyatında ortalama 2.760 fiyat öngörüyoruz.â bilgisini verdi.
KÃRESEL EKONOMÄ°DE DEÄÄ°ÅÄ°M YILI BEKLENTÄ°SÄ°
Dünya Altın Konseyi (WGC) AraÅtırma BaÅkanı Juan Carlos Artigas, altının çeÅitli nedenlerden ötürü yılı rekorlarla kapattıÄına iÅaret etti.
Altın talebinin rekor düzeye çıktıÄını belirten Artigas, âKüresel ekonomik performansa iliÅkin mevcut fikir birliÄi altının hareketlerine yönelik muÄlaklık sunarken, jeopolitik manzarayı çevreleyen belirsizlikler gelecek yıl altın için bir sıçrama tahtası saÄlayabilir.â dedi.
Gelecek yıl geliÅen mali ve ekonomik politikaların küresel dinamiklerde deÄiÅimlere yol açabileceÄinin altını çizen Artigas, Åunları kaydetti:
âAltın için 2025, iki ayrı tarafın hikayesi olacak. Ä°lk olarak, stratejik ve taktiksel itici güçlerin çözülmesini beklerken daha fazla risk iÅtahı yaÅayabiliriz, bu da altının yıl içindeki performansı için daha fazla netlik ve yöne yol açar. Yatırımcıların ilgisini daha da artırmak için faiz oranlarında önemli bir düÅüŠveya piyasa oynaklıÄında belirgin bir artıŠolması durumunda bu gerçekten doÄru olabilir. Küresel merkez bankaları talebinin ve Asya piyasalarının da önemli bir rol oynamaya devam etmesini bekliyoruz.â
Â
Â
Â