Hollanda’da önemli buluşma, Türk kültür mirasını yaşatacaklar

Hollanda’da Türk devletleri arasındaki kültürel işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak kültürel mirasın korunması açısından önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü ile Türkistan ve Azerbaycan Araştırma Merkezi işbirliğiyle, “Türk Devletleri Birliği Bağlamında Hafıza ve Kültürel Mirasın Korunması” başlıklı  sempozyum Hollanda’nın Haarlem şehrinde gerçekleştirilirken, sempozyumun açılış konuşmasını Hollanda Bilimler Akademisi eski direktörü Andre Testa yaptı.

KÜLTÜR MİRASI ELE ALINDI

Panelde, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü Genel
Müdürü Prof. Dr. İlham Mammadzade, “Geleceğin Güney Kafkas Prizmasından Hafıza ve
Kültürel Miras”, SOTA Direktörü Dr. Mehmet Tütüncü, “SOTA’nın 32 Yılında Kültür Mirası
Çalışmaları”, AMEA Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı
Doç. Dr. Zohra Aliyeva ise “Kültürel Miras ve Dinler Arasında Diyalog” konularında sunum yaptılar.

Mehmet Tütüncü, sempozyum boyunca Türk tarihindeki önemli kültürel eserler hakkında bilgiler verdi. 

İKİLİ ANLAŞMA

Sempozyumun kapanış konuşmasını Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Adil
Akaltun yaparken, önemli buluşmanın Türk devletleri arasındaki kültürel işbirliğini
geliştirmeye önemli katkı sağlayacağını belirtti. Sempozyumun sonunda, SOTA ve AMEA arasında bilimsel işbirliği anlaşması imzalanırken, Anlaşma, iki kurumun ortak araştırma projeleri yürütmesi, ortak sempozyum ve kongreler düzenlemesi ve bilgi alışverişinde bulunması gibi konuları kapsadığı açıklandı. 

Hollanda'da önemli buluşma, Türk kültür mirasını yaşatacaklar - Resim : 2
Hollanda’daki buluşmaya aralarında çok sayıda uzmanın yer aldığı Türk araştırmacılar katıldı. 

AVRUPA’DA LOBİ YAPTIK

Türk-Arap Araştırmaları Merkezi (SOTA) Direktörü Dr. Mehmet Tütüncü ise, SOTA’nın kuruluşundan bu yana 32 yıldır kültür mirası çalışmaları hakkında bilgi verdi. SOTA’nın 1991 yılında eski SSCB’nin dağılış sürecinde Türk Cumhuriyetleri’nin Batı Avrupa’da tanıtılması ve lobi çalışmaları için kurulduğunu ve ilk olarak Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinin Ermeniler tarafından işgal edilmesini protesto amacıyla toplantı ve yürüyüşler organize ettiklerini belirtti.

70 ÖZEL KİTAP YAYINLANDI

Tütüncü, 1992 yılından bu yana Türk dünyasında yıkılan kültür varlıklarının tamiri ve inşası içind de çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerken, “2002 yılında Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 10.yılı için bir sempozyum ve kitap yayınladık. Şimdiye  kadar 70 kadar kitap basımı gerçekleştirdik. Kültür mirası envanter çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” diye konuştu. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın