Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü YouTube kanalında yayınlanan videoda parsel sorgu uygulamasında detaylı taşınmaz aramanın nasıl yapılacağı detaylarıyla anlatıldı.
İşte detaylar…
“Parsel Sorgu uygulamamız tüm taşınmazların coğrafi verilerini ve kişisel veri içermeyen bilgilerinin görüntülenebildiği, taşınmazların konumlarını, tapu sicilinde kayıtlı olan; alan, tip, pafta ve nitelik gibi temel tanımlayıcı verilerinin ücretsiz olarak sunulduğu bir uygulamadır.
Uygulamamıza elektronik ortamda web sayfamız üzerinden veya mobil uygulamamızdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Web üzerinden parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden uygulamaya erişebilirken, mobil uygulamalar için işletim sisteminizin desteklediği uygulama mağazalarından uygulamayı indirmeniz gerekmektedir.
Tarayıcımıza parselsorgu.tkgm.gov.tr yazarak sayfamıza ulaşıyoruz. Sayfada karşımıza çıkan kullanım koşullarını kabul ederek uygulamaya giriş yapıyoruz.
Taşınmaz ile ilgili aramalarımızı “sorgulama türlerine göre” yapacağız. İdari, Adres ve Coğrafi olarak üç farklı sorgulama yapabilmekteyiz.
İlk sorgulama seçeneği “İdari” Sorgulama
Eğer kendimize ait bir taşınmazı ya da bildiğimiz ve elimizde bilgileri olan bir taşınmazı arıyorsak ve taşınmazın “ada, parsel” bilgileri elimizde varsa; sol menüdeki “İdari” kısımdan aramamızı gerçekleştiriyoruz.
İdari birim bilgilerine göre yapılan sorgulamalarda İl, İlçe ve Köy/Mahalle bilgileri sırası ile aşağıya doğru açılan menülerden seçilir.
Bu seçim alanında yer alan bilgiler tapu kayıtlarında yer aldığı şekli ile sunulmakta olup, güncel idari birimler ile farklılık gösterebilir.
Ardından var ise ada numarası girilir. Ada numarasının olmadığı durumlarda bu alana veri girişi yapılmaz.
Parsel numarası alanına veri girişi yapıldıktan sonra “Sorgula” butonuna basılarak, sorgulama işlemi başlatılır.
Bu işlemin sonuçlanması için gerekli süre, internet hızınıza ve uygulamanın kullanım yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Sorgulama bilgilerine ait kayıt bulunması halinde sonuç harita ekranında görüntülenir.
Haritada yer alan kaydın üzerine tıklanması halinde parsele ait temel bilgiler ekranda görüntülenir.
İkinci sorgulama seçeneği ise “Adres” Sorgulama
Adres bilgilerine göre sorgulama yapılabilmesi için adres bilgileri gerekli alana girilir. Burada İl, ilçe, mahalle, sokak ya da cadde ve numarası size sistem tarafından sunulmaktadır.
Çünkü Adres Sorgulama sistemimiz Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü – Mekansal Adres Kayıt Sisteminin verileri üzerinden sorgulanmaktadır. Bu veriler Ağustos 2022 tarihine kadar olan veriler olup, videomuzu çektiğimiz an için test amaçlı yayımlanmakta olduğunu belirtelim.
Tüm seçimleri eksiksiz yapıp “sorgula” butonuna tıklıyoruz. İlgilendiğiniz taşınmazınız size belirtildikten sonra taşınmazın parsel bilgilerinizi görüntülemek için haritada üzerindeki parsele tıklayınız. Size taşınmaza ait öznitelik bilgileri ve Bina/Bağımsız Bölüm bilgileri gösterilecektir. Burada taşınmaza ait tüm detayı görebilmektesiniz.
İnceleyeceğimiz diğer bir sorgulama seçeneği ise Coğrafi Sorgulama…
Coğrafi koordinat değerlerine göre yapılan sorgulamalarda Türkiye sınırları içerisinde yer alacak şekilde enlem ve boylam değerleri bilgisine ihtiyacınız var. Eğer bu bilgilere sahipseniz sırası ile değerleri girip ardından “Sorgula” butonuna basılarak, sorgulama işlemi başlatılır. Bilgileriniz doğru ise haritada taşınmazınız görüntülenecektir.
Koordinatların bulunduğu yere ait parsel bilgilerine ulaşmak için, yine harita araçları içerisinde yer alan “i” butonu aktif hale getirilir ve harita üzerine tıklanır.
Bu menü içerisinde yer alan analiz sekmesi ile de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verileri kullanılarak, yıllara göre, Alım Satım Yoğunluğu, Değerleme Uzmanı Talepleri, Ana Taşınmaz Satış, Ana Taşınmaz İpotekli Satış, Bağımsız Bölüm Satış, Bağımsız Bölüm İpotekli Satış analiz tiplerine göre, analizler il ve ilçe bazlı olarak görüntülenebilmektedir.
Ayrıca harita üzerinde dolaşarak herhangi bir bölgede yer alan taşınmazları görebilir, bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Oldukça detaylı biçimde ülkemizdeki hemen hemen her araziyi, taşınmazı inceleyebilir bilgi sahibi olabilirsiniz.”
Kaynak: Haber Global