Patiler de kanser, nedeni tek tip beslenme

Son yıllarda kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanlarda da kanser teşhisinde artış yaşanıyor. Uzman veterinerler, tıpkı insanlardaki gibi kötü ve tek tip beslenmenin hayvanlarda kanser başta olmak üzere risk taşıyan hastalıklara davetiye çıkarttığını söylüyor. Tek tip beslenmenin evcil hayvanlarda yeteri kadar protein, vitamin ve minerali karşılamadığını belirten Veteriner Hekim Mahmut Baran Şahin, hayvanlarda metabolizma eksikliğine bağlı olarak ciddi hastalıkların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Baran Şahin, hayvanlarda beslenmenin temelinde oluşan gıdanın yüzde 25 ile yüzde 35’i arasında proteine, yüzde 5’i ile yüzde 15’i arasında yağ ve yüzde 2,5 ile yüzde 7,5 arasında ise life sahip olması gerektiğini belirtti.

EN ÇOK MEME KANSERİ

Veteriner Şahin, geçen yıla oranla kliniğe gelen kanserli evcil hayvan oranının yüzde 65 arttığına dikkat çekerken, “Tek tip beslenme sonucu öncelikle bağışıklık sistemiyle alakalı hastalıklar oluşuyor. Ardından organların dengesini sağlayan sistemlerde problemler ve bununla beraber nörolojik, ortopedik hastalıklar ile solunum, sindirim sistemi ve kanser vakaları da karşımıza çıkabiliyor. Hayvanlarda en çok meme ve deri tümörleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

KURU MAMADAN YANAYIM

Tek tip beslenmenin beraberinde beslenme yetersizliğine sebep olduğunu ve kanseri tetiklediğini belirten Şahin, “Bir canlı sadece karbonhidratla besleniyorsa kanser oranı artar. Ama burada kuru mamaları bu grubun içerisine dahil etmenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Hayvanlara kuru mama mı, yoksa ev yemeği mi gibi tartışmalar uzun zamandır gündemde. Şahsen, kuru mamadan yanayım. Çünkü 25, 30 yıllık bir teknolojiden bahsediyoruz. Kendi kedilerimi glutensiz besliyorum” açıklamalarında bulundu.

KARBONHİDRATTAN UZAK DURUN

Son olarak kanser tedavisi gören, kanser teşhisi konulmuş canlılarda beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, hayvan sahiplerine şu uyarılarda bulunuyor: “Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar kanser teşhisi konmuş canlılarda dezavantaj oluşturmakta. Bundan dolayı hayvan sahiplerine tavsiyem glutensiz ve karbonhidrat oranı düşük gıdaları tercih etmeleri olacaktır.”

Patiler de kanser, nedeni tek tip beslenme - Resim : 2
Uğur Selin Çelikten, 2023 yılında evcil hayvanlarda lenf ve deri kanseri ile daha sık karşılaştıklarını ancak söz konusu hastalıkların yaşam koşullarına göre değişken olduğunu söyledi.

BİR KANIT YOK

Evcil hayvanlardaki hastalıklara ilişkin sorularımızı yanıtlayan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten ise kanser hastalığının yalnızca insanlarda görülmediğinin altını çizerken, şunları söyledi: “2023 yılında özellikle kedi, köpek, tavşan ve ginepiglerde kanser teşhis edilme oranında artış var. Tek tip beslenme dediğimiz, sadece ciğer, tavuk, hindi verilmesi doğru bir yaklaşım değil. Örneğin sadece ciğerle beslenen hayvanlarda geri döndürülemez omurga sorunları, felç veya sürekli bağırsak problemleri ortaya çıkıyor. Sadece mamayla beslenmesine gelecek olursak; bu konuda halk arasında ambalajlı gıda olduğu için kanser yaptığı inancı olsa da bilimsel bir kanıt henüz mevcut değil.”

YAŞ VE KİLOYA GÖRE SEÇİN

Yakın geçmişe kadar kısırlaştırılmayan hayvanlarda meme, rahim, prostat gibi kanserlerin çok fazla görüldüğünü, ancak günümüzde insanların daha bilinçli hale gelmesi ve evcil hayvanlarını erken yaşlarda kısırlaştırmaları sonucu bu kanser tiplerinin azaldığını belirten Çelikten, Mama alırken evcil hayvanınızın yaşına ve kilosuna, günlük yaptığı antrenman yoğunluğuna göre  seçim yapmak uygun olacaktır. Mamaya ek takviyeleri veteriner hekim önermedikçe tercih etmemelisiniz.”

 kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın