Son günlerde kentsel dönüşüm nedeniyle nakliyecilerde yoğunluk yaşanıyor. Evleri ortalama 1-2 yıllığına yenilemeye giren kişiler, bu sürede kirada oturuyor. Süreli kiralanan evlerde kentsel dönüşüm uzadıkça vatandaşlar ya tekrar taşınmak zorunda kalıyor ya da yüksek kiraları kabul ederek evlerinin tamamlanma sürecini bekliyor. Günde 3-4 tane ev taşıdıklarını anlatan nakliyeciler, “Uyku haram oldu” diyor. İstanbul’da taşınma hareketliliğinin nedenleri arasında ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı, yüksek kiralar ve kentsel dönüşüm yer alıyor. Yüzde 25 zam sınırı olsa da çoğu kişi buna uymuyor ve kiracılara genelde “İşinize gelirse” yanıtı veriliyor. Mahkemeler ise ortalama 2-3 yılı buluyor.
3 HAFTA SONRAYA RANDEVU
Kentsel dönüşüm seferberliğinde karlı çıkan ise nakliye firmaları oldu. Talepler yoğun, aradığımız firmalar 2-3 hafta sonrasına ancak randevu verebiliyor. Genelde kışın taşınma işlemleri az iken, Ocak 2024 itibariyle piyasa oldukça hareketli. Fiyatlar evin büyüklüğü, eşyaların yoğunluğu, lokasyona göre yükselmekte. Öyle ki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Evden Eve Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’na göre, yıllık ortalama 4 milyon taşıma işlemi yapıldı ve sektörün ekonomik büyüklüğü 22 milyar liraya kadar yükselmiş durumda.
SÜREÇ UZUYOR
Emineller Taşımacılık Zeki Ayzit, son günlerde kentsel dönüşüm nedeniyle taşınma işlemlerinin arttığını belirterek değerlendirmesine başlıyor. Ayzit, bu yoğunluğun sebeplerini de şöyle açıklıyor:
“İnsanlar, oturmak istedikleri evlerin depreme dayanıklı olmasını istiyor, evlerini bu nedenle kentsel dönüşüm adı altında müteahhitlere veriyor. İkinci olarak müteaahitler, verdikleri vaatlerin ardından planların değiştiğini söyleyebiliyor. Başta 1-2 yıllığına kiralanan evlerde bu süreç uzayabiliyor ve insanlar yeniden taşınmak zorunda kalabiliyor.”
EN UYGUNU 12 BİN TL
Kış mevsiminde bile günde 2-3 ev taşıdıklarını anlatan Ayzit, yazın bu sayının 5’e kadar yükseldiğini söylüyor. Asansörlü araçları sayesinde de hızlı hareket edebildiklerini kaydeden Ayzit, fiyatlandırma durumunu da şu sözlerle açıklıyor:
“Müşterimizin lokasyon ve kat sayısı, eşya yoğunluğuna göre aynı semt içerisinde fiyatlarımız 16-20 bin arasında değişiyor. Bu fiyatlar 3+1 evler için geçerli, 2+1 evlerde 16-17 bini bulurken, 1+1 evlerde ise maliyet 12-14 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Anadolu Yakası için geçerli, Avrupa Yakası olunca otoban, köprü ücretleri derken bu fiyatlara ortalama 5 bin TL daha ekleniyor. Bu fiyatlar, ekibin toplama durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Kişi, eşyalarını kendi toplamak istemezse ona göre fiyat tekliflerinde de bulunulabiliyor.”
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel