Soğuk havalarda kalp krizi riski, her 3 dakikada bir

Türkiye’de yaşam kayıplarının yüzde 33’ünü oluşturan kalp krizi tüm dünyada görülen ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Araştırmalar ise bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle bu riskin azaltılabildiğini ortaya koyuyor. Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranları her üç dakikada bir kişinin ölümü anlamına geliyor.  Özellikle, kış mevsimi kalp damarlarının daralmasına ve tansiyonun yükselerek kalbin hızlı atması enfarktüs riskini ciddi olarak artırırken, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karabulut soğuk havalarda daha temkinli olunmasını tavsiye ediyor.

 Ülkemizde ölümlerin yüzde 33,4’ü kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 33’Ü

Karabulut, erkeklerde daha sık görülse de, ‘Kalp hastalığı erkek hastalığıdır’ bilgisinin doğru olmadığını belirtiyor. Kadınlarda koroner kalp hastalığının meme kanseri ve diğer hastalıklardan daha sık görüldüğünü ve erkeklerde olduğu gibi bir numaralı ölüm nedeni olduğunu söylüyor. Hatta ilk kalp krizinde ölüm riskinin, kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla olduğunu sözlerine ekliyor.

Soğuk havalarda kalp krizi riski, her 3 dakikada bir - Resim : 2
Sağlıksız ve düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktiviteler ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden oluyor. 

YAŞAM ALIŞKANLIKLARI

Karabulut, kalp krizine yol açan etkenlerin bazıları değiştirilebilir, bazıları ise değiştirilemez risk faktörleri olarak değerlendiriliyor:  “Genetik yatkınlık, cinsiyet, ileri yaş, diyabet ve stres’ değiştirilemeyen risk faktörlerinin başında geliyor. Diyabet hastaları sadece koroner kalp hastalığı değil felç, kalp krizi ve ani ölüm açısından da daha riskli grupta yer alıyor.”

Soğuk havalarda kalp krizi riski, her 3 dakikada bir - Resim : 3
Hipertansiyon hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkarken dikkatli olmaları gerekiyor.

SİGARA RİSKİ KATLIYOR

Karabulut, bununla birlikte havaların soğumasının da kalp sağlığını olumsuz etkilediğine değinirken, şu uyarıları sıralıyor: “Soğuk ve rüzgarlı hava kalp damarları üzerinde özellikle mevcut olan ve klinik olarak belirti göstermeyen bir damarı daha da daraltarak ve tansiyonu yükseltip kalp hızını artırarak kalp krizini tetikleyebiliyor. Sigara içen kişilerde kalbe giden oksijen azalıyor; kan basıncı, kalp hızı ile kanın pıhtılaşması artıyor. Toplumda hipertansiyonu olan hastaların neredeyse yarısı bundan habersiz oldukları için zaman zaman kan basıncının ölçtürülmesinde fayda var. Zira hipertansiyon koroner arter hastalığının en önemli risk faktörlerinden biri.”

YOKUŞLARA DİKKAT

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcı, da soğuk havanın vücuttaki kalori, glikoz, kan hücreleri ve oksijen ihtiyacını arttırdığını belirterek, “Eğer kişide önceden damarlarda bir daralma söz konusu ise soğuk havalarda normalde kişi kalp krizi geçirmeyecekken, geçirme noktasına gelir. Buna başka etkenler eklemek de mümkün. Örneğin, yokuş yukarı çıktığınızda ve aynı zamanda soğuk hava var. İki faktör üst üste gelmiş oluyor. Soğuk hava bir yandan miyokarda (kalp kası) yük bindirirken kişi kalp krizi geçirebilir” ifadelerini kullanıyor. 

Soğuk havalarda kalp krizi riski, her 3 dakikada bir - Resim : 4
Uzmanlar, kalp sağlığı kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini söylüyor. 

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Karcıoğlu, değerlendirmesine şu sözlerle noktalıyor:

“40 yaş üstü erkekler önceden bir damar sertliği yaşadılarsa soğuk havalarda mümkün oldukça dışarı çıkmasınlar, efor sarfedecek işler yapmasınlar. Vatandaşlar da kalp sağlıklarını arttırmamaları ve kontrollerini düzenli yapmalı.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın