Türk ordusu denizde ve havada güçlü

ABD ile yeni silah satış anlaşmalarına imza atan Türkiye ve Yunistan’ın askeri envanterleri merak konusu oldu. Yunan medyasında Atina’nın satın aldığı F-35 savaş uçaklarıyla Ege’de hava gücü dengesinin Yunanistan lehine değişeceği yorumları yapılırken Kathimerini gazetesinde Vassilis Nedos imzalı yazıda Türk, deniz, hava ve İHA gücünün üstünlüğü vurgulandı. F-35 uçaklarının 2030’da envantere gireceği açıklanırken, Türk silah sanayiinin millileştirilmesine vurgu yapıldı.

Kathimerini gazetesinde Türkiye ve Yunanistan’ın askeri envanteri karşılaştırıldı. 

REKABET EDEMEYİZ

Yazıda Türk deniz gücü ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Yunan Donanması’nın filosu yaşlanmaya devam ediyor. Gemi inşa yeteneği sınırlı. Rakamlar Yunanistan’ın bu durumunu açıkça ortaya koyuyor.  Türkiye ise gemi inşa yeteneklerini önemli ölçüde genişletti. Donanmaya ilk istif sınıfı firkateyni teslim edildi ve tersaneler 2030 yılına kadar üç firkateyni daha teslim edecek. Birim başına 350 milyon euro’yu aşmayan düşük maliyet de ek bir avantaj. MİLGEM inşa programı kapsamında Türkiye halihazırda birim maliyeti 150 milyon euro olan çok sayıda Ada sınıfı korvete sahip. Yunanistan’ın gemi sayısı konusunda rekabet edemeyeceği aşikardır.”

Analiz yazısında ayrıca Türkiye’nin insansız denizaltı ve su üstü gemileri konusunda da avantajı olduğunun altı çizilirken, “Yunanistan önümüzdeki yıllarda kendi gemilerini inşa etmeye başlama çabasında. Şu anda Yunanistan yerli gemi inşa endüstrisine yatırım yapmıyor” denildi.

Yunan basını: Türk ordusu denizde ve havada güçlü - Resim : 2
Kathimerini’de Türk donanmasının Yunanistan karşısında açık ara üstün olduğu belirtildi. 

‘İHA’LAR TERSİNE DÖNDÜRDÜ

“İHA’lar söz konusu olduğunda havada güç dengesi tersine dönüyor” ifadesine yer verilen yazıda, şu saptamalar gündeme getirildi: “Türkiye Yunanistan’a karşı açık bir avantaja sahip oldu. Büyük bir drone ihracatçısı olmayı başaran Türkiye bunu büyük bir ihracat avantajına dönüştürdü. Türkiye’nin savunma sanayii ihracatı 2023’te 5,5 milyar euroya ulaşırken, aslan payı drone ve ilgili sistemlerden geliyor. Arnavutluk, Polonya ve Ukrayna gibi Avrupa ülkeleri, Azerbaycan, Bangladeş, Etiyopya, Libya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali gibi Avrupa dışı ülkelerin yanı sıra Orta Asya cumhuriyetlerinin neredeyse tamamı Türk insansız hava araçlarını satın aldı.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın