Çin ve Hindistan savaşın eşiğine geldi!

Askeri yetkililer 25 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hindistan ve Çin askerlerinin çekişmeli Himalaya sınırlarında yeni bir kavga çıkardığını ve her iki tarafta da yaralıların olduğu duyuruldu. 20 Ocak’taki çatışma, en az 20 Hintli askerin öldüğü ve bilinmeyen sayıda Çinli zayiatın olduğu zorlu bir savaştan altı ay sonra gerçekleşti. O zamandan beri dünyanın en kalabalık iki ülkesi, coğrafi ve politik farklılıkları nedeniyle diplomatik bir hesaplaşmaya karıştı. Hint ordusu, Sikkim eyaletini Çin tarafındaki Tibet’e bağlayan Naku La geçidindeki son çatışmayı “küçük yüzleşme” olarak oynadı. Kısa bir açıklamada gerginliklerin “yerleşik protokoller uyarınca yerel komutanlar tarafından çözüldüğü” belirtildi. Hükümet kaynakları, bir Çin devriyesi geri püskürtüldüğünde dört Hint askeri yaralandı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun bilinmeyen sayıda kayıp verdiğini de eklediler. Bununla birlikte olay, Hindistan-Çin ilişkilerinin gittikçe gerginleşen durumuna dikkat çekti. Ayrıntılar, ülkenin başkentteki bir geçit töreninde en son askeri donanımını sergilediği Hindistan Cumhuriyet Bayramı arifesinde yayınlandı. Naku La’da geçen yıl mayıs ayında iki taraftan 150 asker arasında göğüs göğüse çarpışmalar, dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasındaki son sınır gerilimini tetikledi. Her iki taraftan yaklaşık 10 asker yaralandı ve bunu bir dizi başka olay izledi. Haziran ayında, Ladakh bölgesindeki Galwan vadisinde iki taraftan birlikler yumruklar ve tahta sopalarla savaşarak düzinelerce ölü bıraktı. Çin, ölümler yaşadığını hiçbir zaman onaylamadı.

1962’de bir sınır savaşı yapan Çin ve Hindistan, artan gerilimden birbirlerini suçluyor ve her biri sınır bölgelerine on binlerce ekstra asker akıttı. Askeri komutanlar arasında en son gerilim azaltma görüşmeleri Pazar günü yapıldı, ancak her iki tarafın da geri adım atmaya hazır olduğuna dair hiçbir işaret yok. Hindistan dışişleri bakanı Subrahmanyam Jaishankar geçen ay komşular arasındaki ilişkilerin geçen yıl meydana gelen olaylardan “önemli ölçüde zarar gördüğünü” söyledi. Hindistan, Çin’in büyük yatırım planları yoluyla Güney Asya’ya diplomatik gücünü genişletme hamlelerine karşı da temkinli. Hükümet, teknoloji devleri tarafından yapılan 150’den fazla Çin uygulamasını yasaklayarak Çinli şirketlerin Hindistan’da anlaşma yapmasını engellemeye çalıştı. Çin ürünleri, Hindistan limanlarındaki gümrük tıkanıklıklarında durduruluyor. Çin de Hindistan’ın anlaşmazlıktan ekonomik olarak zarar göreceği konusunda uyardı. AFP

 

Yorum yapın