Son zamanlarda kasko ve trafik sigortası yeniletmek isteyen vatandaşlar, dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Araç sahiplerinin yılda bir kez yaptırmak zorunda oldukları kaskoda, dolandırıcılar pes dedirtecek yöntemler uyguluyor. Önce çerez yöntemi ile vatandaşların arama motorlarına sızan dolandırıcılar, 0850’li hatlardan ‘o kurum çalışanıymış’ gibi vatandaşı arayıp, cazip indirimler sunuyor. Ruhsat bilgilerinden, kart bilgilerine kadar her detayı paylaşanların hesapları boşaltılıp adlarına kredi bile çekiliyor. Uzmanlar, sadece yerleşik ve tanıdık sigorta acentelerinden kasko yaptırmak gerektiğinin altını çiziyor. Öte yandan, trafik sigorta ücretleri 4 bin 640 TL’den başlarken, ilk kez araç alanlar 10 bin TL’ye kadar ücret ödeyebiliyor. Hasarlı araçlarda rakam artarken, kaskolarda ise fiyat aracın markasına göre değişiyor.
İNDİRİM TUZAĞI
Son günlerde artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyaran Sigorta Aracıları ve Acenteler Derneği Genel Başkanı Halil İbrahim Ece, dolandırıcıların taktikleri hakkında şunları söyledi: “Kendini sigortacı gibi lanse eden simsar, önce arayıp yüksek fiyat teklifi sunuyor. Sonrasında hemen bir diğer simsar arayıp ‘Ben X Sigorta’dan K.Y, yüzde elli indirim kampanyamız var 8 bin TL olan fiyatınız bugün öderseniz 4 bin TL’ diyerek araç sahiplerini dolandırıyor. Ayrıca sahte internet sitesi açan sigorta dolandırıcıları, ağlarına düşürdükleri vatandaşlara gerçek sigorta şirketleri üzerinden sigorta düzenleyip, 1-2 hafta sonra da ‘şüpheli işlem’ diyerek iptal ettirebiliyor.”
GERÇEK ACENTE ARAMAZ
Sigorta Mağdurları Derneği Başkanı Selda Sarandal ise kendilerine çok sayıda mağdurun başvurduğunu belirterek, dolandırıcıların güven sağlamak için plaka veya konut bilgisini bile paylaştıklarını söyledi. Sarandal, “Bilinmelidir ki, gerçek acenteler sadece kendisinden daha önce poliçe alan müşterilerini, eski poliçeleri bitmeye yakın arayıp poliçesini yenileyip yenilemeyeceğini sorar. İşini doğru yapan gerçek acenteler, daha önce kendisinden poliçe almamış kişileri telefonla arayarak poliçe satmaya çalışmaz. Unutulmasın ki, poliçe satışlarında kredi kartından ödeme yapılıyorsa asla acente veya kişi ismi görülmez, ekstrelerde görünür” bilgisini paylaştı.
BİLGİLERİNİZİ İŞLİYORLAR
Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise 10 bin TL’lik bir kasko bedelinin 4-5 bin TL’ye inmesinin imkansız olduğunu değinirken, “Vatandaş, bunları gerçek zannediyor çünkü çok kurumsal bir dille konuşuluyor ve araçlarla ilgili çok fazla bilgi sahibi oldukları için vatandaş tuzağa düşebiliyor. Eğer vatandaşlar telefonla aranırlarsa, kurumun web sayfasından telefon numaralarına ulaşıp böyle bir kampanya olup olmadığını teyit etmeli” dedi.
EVRAK DA SAHTECİLİK
Sigorta ve Risk Uzmanı Cem Zeren, de poliçeyi yapacak personelin kodunun olduğunu ve bunun poliçede yazdığını kaydederek, tüm acentelerin Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne kayıtlı olduğunun altını çizdi:
“Son zamanlarda sigorta poliçeleri hakkındaki şikayetlere baktığımızda, poliçe biriminin PDF kopyasında değiştirildiğine dair şikayetler alıyoruz. Poliçe 10 bin TL ancak size 15 bin TL deniliyor ve siz fazla ödemiş oluyorsunuz. Bazen de primi aşağı çekiyorlar. Ucuza aldığınızı zannediyorsunuz ama poliçe primleri tam ödenmemiş de olabiliyor bu da ihtiyaç olduğunda sıkıntı çıkartabiliyor. Mutlaka yüzyüze işlem yaptırılması gerekir. Vatandaş ödemesini acenteye değil sigorta şirketine doğrudan yapmalı.”
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel