Emiranda Beka kimdir?

03 Haziran 1995’te Mitrovica’da doğan Emiranda Beka, işlerinde gerçekliğin düşlerle çarpıştığı dramatik bir çatışmadan koreografiler ve renk çatışkıları, çizgileri kırık mumlar, bazen metaforlar, bazen de sanki önceden belirlenmiş figürinler sunan bir sanatçı. Modilian’ın eserleri ve Bizans ikonları aracılığıyla. Priştine’de yaşıyor ve çalışıyor. Eserleri, çeşitli etkinliklere – DownSindromeKosovo, Arnavutluk ve Türkiye’deki depremlerden insanlara yardım etme nedenleri – yardım eden önemli meblağlara satıldı.

Emiranda Beka, 3 Ekim 2017’de Priştine Üniversitesi Sanat Fakültesi’nde Profesör Zake Prelvukaj’ın sınıfında resim bölümünden mezun oldu. 2019 yılında 16 Nisan’da “Arnavut motifleri ve renklerin sanat unsuru olarak etkisi” başlıklı yüksek lisans tezini yine Prof. 21 yaşından itibaren 2019 yılına kadar Priştine’nin prestijli sanat akademilerinden birinde profesör olarak çalıştı. Sembolik bir stüdyoda Beka, Kosova’da ve ayrıca diğer ülkelerin galerilerinde sergiler düzenleyerek özel sanatını yarattı.

Sanat eleştirmenleri, Emirande’nin eserlerinde sanatın yeniden keşfi, farklı bir yaklaşım, köşeyi, huzuru, nezaketi ve hepsinden önemlisi sanatsal güzelliği ifade eden insan boyutunda figürler bulduklarına dikkat çekiyorlar.

İş

Emiranda Beka, medyaya doymuş bir çağda sanatın anlamını keşfeden bir sanatçı kuşağının bir parçası olarak 2017-2018 ortalarında öne çıktı. 2017 yılında Kosova devleti dışında bulunan ünlü Arnavut sanatçılarla üst sıralara yükselerek medyada tanınırlık kazandı.

Yaratıcılık

2006 yılından itibaren okulda resim yapmaya başlayan ve yeteneği ilkokul öğretmenleri tarafından takdir edilen Emirande Beka, 2008 yılından itibaren çeşitli yarışmalarda okulu temsil etmeye başladı. 2009 yılında, Kosova sanatının ruhunu esas aldığı resim ve grafik yönündeki çalışmalarıyla Kosova dışında okulu temsil etti. Daha sonra kendi şehrinde ve Priştine müzesinde sanata katkıda bulunmak için Gymnasium 2010/2014’e başladı. Priştine’deki Bakanlık Galerisi’ndeki “GELECEK” döngüleri, çalışmalarından etkilenmiştir. Gerçeküstü ve gerçeğin sunulduğu, küçüğün önemsendiği bu iki boyutlu ve üç boyutlu konturlarda tarzı arasında bir dokumayı konu alıyor. yetişkinin, gelecek yüzyılların insanlarının duyarlılığı ve duyarsızlığı, vatan hasreti ile gittikleri her yere memleketinizi kat kat taşıyan insanlar, geleceğini büyüteçle gören kız vesaire.

Basitçe söylemek gerekirse, Emirande Beka’nın işleri, resimdeki karakterlerin sakinlik, sessizlik, kısacası yalnızlık, varoluşçuluk ve musallat olduğu izlenimini veren sanatçının iç ateşini ifade ediyor.

Yorum yapın