Türkiye’nin bilgi ve iletiÅim teknolojileri sektör büyüklüÄü 2023’te TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 artarak 784,6 milyar liraya ulaÅtı.
BiliÅim Sanayicileri DerneÄi (TÃBÄ°SAD) tarafından Sanayi ve Teknoloji BakanlıÄının desteÄi, Deloitte iÅbirliÄiyle hazırlanan “Bilgi ve Ä°letiÅim Teknolojileri Sektörü 2023 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri 2023 Raporu” basın toplantısıyla açıklandı.
Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya ÃoÅtu, TÃBÄ°SAD BaÅkanı Mehmet Ali Tombalak, Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre HantaloÄlu, Data Market Ãst Yöneticisi (CEO) Murat Boyla, sahibinden.com CEO’su Burak ErtaÅ, Deloitte Türkiye OrtaÄı Hakan Göl ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Deloitte Türkiye OrtaÄı Göl, raporu paylaÅtı. Buna göre, çalıÅmaya 10 bin 424 Åirket katıldı.
Rapora göre, Türkiye bilgi ve iletiÅim pazarının büyüklüÄü 2023’te TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 artıÅla 784,6 milyar liraya ulaÅtı. Bu tutarın 36 milyar liralık kısmını ölçümlemeye yeni eklenen Åirketler oluÅturdu.
2019-2023 yıllarında sektörün TL bazındaki yıllık ortalama büyümesi yüzde 50 civarında seyretti. Sektörün dolar bazındaki büyüklüÄü ise yüzde 27’lik artıÅla 33 milyar dolara çıktı. Global BIT pazarı aynı dönemde yüzde 1,1 büyüdü.
BÄ°LGÄ° TEKNOLOJÄ°LERÄ°NÄ°N BÃYÃKLÃÄÃ 2023’TE 402,2 MÄ°LYAR LÄ°RAYA ULAÅTI
Toplam sektör büyüklüÄünü oluÅturan iki ana unsura bakıldıÄında, 2019-2023 döneminde daha hızlı büyüyen bilgi teknolojilerinin, 2023’te pazar büyüklüÄü bakımından iletiÅim teknolojilerinin önüne geçtiÄi görüldü.
2019-2023 döneminde yüzde 60 büyüyen bilgi teknolojilerinin büyüklüÄü 2023’te 402,2 milyar liraya ulaÅırken, iletiÅim teknolojileri yüzde 41 büyüyerek 382,4 milyar liraya çıktı. Bilgi teknolojileri son 4 yılda artan kura raÄmen büyürken, iletiÅim teknolojileri kur etkisiyle küçüldü. Bilgi teknolojilerinin 2023’te dolar bazında büyüklüÄü 16,9 milyar dolara, iletiÅim teknolojilerinin büyüklüÄü ise 16,1 milyar dolara yükseldi.
BiliÅim teknolojileri “Donanım” kategorisi yüzde 68 büyüyerek 133 milyar, “Yazılım” yüzde 132 büyüyerek 206,9 milyar, “Hizmet” kategorisi yüzde 96 büyüyerek 62,2 milyar liraya ulaÅtı.
Ä°letiÅim teknolojilerinde “Elektronik HaberleÅme” kategorisinin büyüklüÄü yüzde 72 artıÅla 224,5 milyar, “Donanım” kategorisinin büyüklüÄü yüzde 93 artıÅla 157,8 milyar liraya çıktı.
Sektörün toplam istihdamı yüzde 11 artıÅla 237 bin kiÅiye ulaÅtı. Sektörün yüzde 31’ini kadın çalıÅanların oluÅturduÄu, üniversite mezunu çalıÅan oranının yüzde 63 olduÄu görüldü.
GLOBAL BÄ°LGÄ° VE Ä°LETÄ°ÅÄ°M PAZARI BÃYÃKLÃÄÃ 4,45 TRÄ°LYON DOLAR SEVÄ°YESÄ°NE YÃKSELDÄ°
Rapora göre, 2023’te bilgi ve iletiÅim teknolojileri sektöründe öne çıkan teknolojiler, “üretken Ä°Å Hayatında GenAI”, “Bulut DönüÅümü”, “Platform MühendisliÄi” ve “Sektörel Metavers”e olmak üzere 4 ana baÅlıkta deÄerlendirildi. “Ä°Å Dünyasında Sürdürülebilirlik” ise etkisi devam eden trend olarak yer aldı.
Global bilgi ve iletiÅim pazarının büyüklüÄü geçen yıl yüzde 1,1 artıÅla 4,45 trilyon dolar seviyesine yükselirken, bilgi teknolojileri pazarı aynı oranda daraldı. Ä°letiÅim teknolojileri pazar büyüklüÄünde yüzde 4,1 artıŠkayıtlara geçti.
TEKNOKENTLERÄ°N TOPLAM CÄ°ROSU YÃZDE 174,5 BÃYÃMEYLE 75,6 MÄ°LYAR LÄ°RADAN 207Ä°5 MÄ°LYAR LÄ°RAYA ULAÅTI
Sanayi ve Teknoloji BakanlıÄı tarafından yayınlanan istatistikler baz alındıÄında, 2022-2023 yıllarında teknokent sayısının yüzde 4,1 artıÅla 101’e çıktıÄı, Åirket sayısının yüzde 14,5 artarak 10 bin 275 seviyelerine geldiÄi görüldü.
Teknoloji geliÅtirme bölgelerinde çalıÅan kiÅi sayısı yüzde 16,3’lük artıÅla yaklaÅık 93 bin kiÅiden 108 bin 360 kiÅiye ulaÅtı. Teknokentlerin toplam cirosu yüzde 174,5 büyümeyle 75,6 milyar liradan 207,5 milyar liraya çıktı. Yüzde 138,7’lik artıÅla toplam ihracat 19,9 milyar liradan 47,5 milyar liraya yükseldi.
2023’TE TOPLAM Ä°HRACATTA YÃZDE 85 BÃYÃME GÃRÃLDÃ
2023’te toplam ihracat yüzde 85 artıÅla 58 milyar liraya ulaÅtı. Toplam ihracatta en büyük pay bilgi teknolojileri “Yazılım” kategorisinin oldu. Yazılım ihracatı yüzde 92 büyüyerek 52 milyar liraya çıktı. Sektörün toplam ihracatı 2018-2022 döneminde dolar bazında yıllık ortalama yüzde 22 arttı.
“BÄ°LÄ°ÅÄ°M SEKTÃRÃ MÄ°LLÄ° TEKNOLOJÄ° HAMLESÄ°’NÄ°N TAM KALBÄ°NDE YER ALAN BÄ°R SEKTÃR”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya ÃoÅtu, toplantıdaki konuÅmasında, raporun önemine iÅaret ederek, bilgi ve iletiÅim teknolojileri sektörünün uzun zamandır geliÅimini sürdüren bir sektör olduÄunu söyledi.
Türkiye’nin dijitalleÅmesi ve bu sektördeki atılımı düÅünüldüÄünde sektörün son 20 yılda derinleÅen ve geliÅen bir ekosisteme sahip olduÄunu belirten ÃoÅtu, Åunları kaydetti:
“BiliÅim sektörü Milli Teknoloji Hamlesi’nin tam kalbinde yer alan bir sektör. Bu bakımdan sektörün büyümesi, çeÅitlenmesi, derinleÅmesi ve ihracat potansiyelini artırması ülkemiz için son derece önemli bir öncelik. Bilgi ve iletiÅim teknolojilerinde geldiÄimiz noktadan, Åirketlerimizin yetkinliklerinden ve baÅarılarından, insan kaynaÄımızın yeteneklerinden ve sınır aÅan iÅ yapma kabiliyetlerinden son derece memnunuz ancak hedefleri çok büyük olan bir ülkeyiz. Bu hedeflerle paralel düÅündüÄümüzde bulunduÄumuz noktayla yetinmemiz de mümkün deÄil, çok daha fazlasını hedefliyoruz. Ãzellikle Åirketlerimizin çevikliÄini, teknoloji uzmanlarımızın kabiliyetini ve çalıÅma disiplinini, sahip olduÄumuz maliyet avantajlarını ve bunların oluÅturduÄu o büyük potansiyeli düÅündüÄümüzde bize düÅen daha fazlasını hedeflemek, daha fazlasına talip olmak.”
ÃoÅtu, ülke olarak bunun için gerekli tüm enstrümanlara sahip olunduÄunu, Türkiye biliÅim ekosisteminin küresel arenada bir fenomen haline gelebilecek potansiyeli bulunduÄunu söyledi.
Sektörün geleceÄinin çok parlak olduÄunu vurgulayan ÃoÅtu, “BakanlıÄımız, diÄer kamu kurumlarımız ve STK’lerimiz ile beraber sektörün geliÅmesine gereken desteÄi veriyoruz ve vermeye devam edeceÄiz. Bakanlık olarak 2023’te bilgi ve iletiÅim teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren Åirketlerimize saÄladıÄımız kaynak 40 milyar liranın üzerinde. 2024’te bu rakam belki iki katına çıkacak.” diye konuÅtu.
“YAZILIM Ä°HRACATINDA DA BÃYÃDÃK, DEMEK KÄ° ÅÄ°RKETLERÄ°MÄ°Z ÃRÃNLEÅÄ°YOR”
TÃBÄ°SAD BaÅkanı Mehmet Ali Tombalak da teknoloji sektörünün öncelikli ve geleceÄi Åekillendirecek bir sektör olduÄunu belirterek, bunun geliÅmesi için tüm tarafların birlikte çalıÅması gerektiÄini ifade etti.
Bilgi ve Ä°letiÅim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri 2023 Raporu’nda iyi haberlerin yer aldıÄını dile getiren Tombalak, Åu deÄerlendirmede bulundu:
“Bilgi teknolojileri ve iletiÅim teknolojilerinin sektör büyüklüÄüne baktıÄımızda, yıllarca iletiÅim teknolojileri büyüklük olarak bilgi teknolojilerinin önündeydi. Bu sene ilk defa bilgi teknolojileri, iletiÅim teknolojilerinin pazar büyüklüÄünü geçmiÅ durumda. Yine ilk defa bilgi teknolojilerindeki büyüme alanına baktıÄımızda, yazılım sektörü bir numarada, bu hep istediÄimiz Åeydi. Yazılım ihracatında da büyüdük, demek ki Åirketlerimiz ürünleÅiyor. Bu da çok önemli bir geliÅme.”
Â