Avrupa Ãevre Ajansı (AÃA), bu ay yayınladıÄı Avrupa Ä°klim Riski DeÄerlendirmesi raporunda, Güney Avrupa’da artan sıcaklıklar, daha az yaÄıÅ, kıyı erozyonu ve seller nedeniyle su kaynaklarının bitme noktasına geleceÄi uyarısında bulundu. AraÅtırma, Türkiye’nin de yer aldıÄı Güney Avrupa bölgesinin iklim deÄiÅikliÄinin etkilerine karÅı en savunmasız bölge olduÄunu vurguluyor. Avrupa çapında acil eylem çaÄrısı yapılan raporda, kıyı Åeritlerinin ve tarımsal üretimin korunması, sıcak hava dalgalarının genel nüfus üzerindeki etkisinin azaltılması, sel önleme ve yönetiminin iyileÅtirilmesi ve Avrupa dayanıÅmasının güçlendirilmesi gibi alanlarda çalıÅmalar yapmanın zorunlu olduÄu belirtiliyor.
GIDA TEDARÄ°K RÄ°SKÄ°
Raporda su kaynaklarıyla ilgili sorunun kendisini en fazla gıda tedarik zincirinde göstereceÄi belirtiliyor. Raporda, uzun süren kuraklık ve aÅırı sıcaklıklar nedeniyle mahsullerin yok olmasının Avrupa’nın güneyinde zaten bir sorun olduÄu vurgulanarak yaklaÅan “mega kuraklık” tehdidinin çok daha geniÅ bir alan üzerindeki etkili olacaÄı ifade ediliyor. Rapora göre yaÄmurun olmadıÄı uzun dönemler “su ve gıda güvensizliÄine, kritik altyapının aksamasına ve finansal piyasalar ile istikrara yönelik tehditlere” yol açabilir.
ORTAK TARIM POLÄ°TÄ°KASI
Rapor, kuraklıkların daha Åiddetli hale gelmesi riskinin, Avrupa BirliÄi üyesi devletlerin Ortak Tarım Politikası stratejik planlarına dahil edilmesi gerektiÄinin altını çizerken, “KuraklıÄa dayanıklı mahsul veya çeÅitlerin desteklenmesi ve daha az su yoÄunluklu mahsullerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer veriliyor.
BÄ°TKÄ° BAZLI GIDALAR
Rapordaki esas vurgular hayvancılıkla ilgili risklere iÅaret ederken Åu ifadelere yer veriliyor: “Suyun yoÄun kullanıldıÄı aÄırlıklı olarak ithal yemlere baÄımlı olan gıda üretimine yönelik riskler konusunda farkındalık artırılmalı. Tarladan Sofraya Stratejisi kapsamında öngörüldüÄü gibi ve uluslararası beslenme yönergeleri doÄrultusunda hayvan bazlı gıdalardan bitki bazlı gıdalara kısmi bir geçiÅ, gıda üretimi için tatlı su tüketimini azaltacaktır.“
500 GRAM ETE 7 TON SU
Su kıtlıÄı ve et tüketimi arasındaki iliÅkiyi ortaya koyan pek çok farklı araÅtırma da da bulunuyor. “Lundi Verti” adlı bir sivil toplum örgütünün yaptıÄı hesaplamalara göre 500 gram inek eti üretmek için yaklaÅık 7 bin litre su tüketmek gerekiyor. Bu rakamın buÄday ve pirinç için kullanılan suyun neredeyse 10 katı olduÄu ifade ediliyor. Aynı araÅtırmaya göre bir kiÅinin tamamen vejetaryen beslenmesi, bireysel olarak yol açtıÄı sera gazı salınımını yaklaÅık yüzde 10 oranında düÅürüyor.
ÃRETÄ°M YEME GÄ°DÄ°YOR
BM Gıda ve Tarım Ãrgütü’nün (FAO) verilerine göre ise tüm dünyadaki tarım alanlarının yüzde 83’ü hayvancılık için kullanılıyor. AraÅtırmalar dünya genelinde üretilen mısırın yüzde 80’inin, yulafın ise yüzde 95’inin hayvan yemi olarak kullanıldıÄını ortaya koyuyor. Dünyada üretilen her 5 ton tahıldan iki tonu hayvan (tavuk ve balık dahil) yemi oluyor. Tüm dünyadaki çiftlik hayvanlarının; yaklaÅık 9 milyar insanın ihtiyaç duyduÄu tüm kaloriye denk yem tükettiÄi belirtiliyor.
ertan.altan@haberglobal.com.trÂ
Kaynak: Web Ãzel