Türkiye’ye fon akışı çok güçlü

Katıldığı BloombergHT/Habertürk yayınında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin geçtiğimiz cuma çıktığı gri listeden çıkmasında İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın desteklerinin de etkili olduğunu söyledi.

Türkiye’ye kaynak girişinin çok güçlü olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bu girişin nasıl yönetileceğiyle uğraştıklarını söyledi. 

Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle;

“Kaynak girişinin Mart sonundan bugüne net bazda Merkez Bankası’nın rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolara ulaştı. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık. Yurt içi bankalarla olan swapları ciddi şekilde azalttık, neredeyse 5 milyar dolar düzeyine düşürdük. Dolar/TL durağanlaşamaz, enflasyon nispeten yüksek.

Türkiye’nin döviz rezervini bir sorun, endişe olmaktan çıkardık. Hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta-uzun vadede nominal kurlarda istikrar sağlamak, ama bunun için erken.

Yatırımcı güveni beraberinde TL varlıklara ilgiyi artırıyor, liralaşmayı güven esasıyla sağlıyor. 

Cari açıkta arzuladığımızdan çok daha iyi bir performansla karşı karşıyayız. Cari açığı bu sene sonunda muhtemelen yüzde 2’ye indirmiş olacağız, zaten Mayıs ayında yüzde 2,5’e inmiş olacak.

EYT’nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar TL, neredeyse milli gelirin yüzde 2’sine yakın bir rakamdan bahsediyoruz. 

Bütçe açığının milli gelire oranını bu sene yüzde 5’in altına, gelecek sene yüzde 3’ün altına çekmiş olacağız. Büyümede yeniden dengelenmeyi sağladık. Kaliteli ve dengeli bir büyüme var, bu beraberinde artık aşırı ısınmayı getirmiyor. KKM’de düşüş büyük ihtimalle hızlanacak. Bugün itibarıyla şirketlerin KKM’deki vergi avantajı son buldu, yenilemedik. KKM’den kazanılan faiz gelirleri de vergiye tabi olacak, dolayısıyla KKM’den çıkış hızlanacak.

Geçici olarak ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz, istihdamı en az etkilemesi için gereken tedbirleri alacağız. Piyasanın programı henüz tam olarak satın aldığını söyleyemeyiz. Kurda istikrar da çok önemli, göreceli bir istikrar sağlanması da vatandaşa yansıyacak. Enflasyondaki düşüş kalıcı olacak. Bu sene bir KDV artışı gündemde değil.

Enflasyondaki düşüş kalıcı olacak. Enflasyonu artıracak vergi artışları söz konusu değil.

ASGARİ ÜCRET

Vatandaşımız bize inansın çünkü biz vatandaşımızın, ülkemizin potansiyeline inanıyorız.

Evet kolay bir süreç değil. Bizler sihirbaz değiliz. Ekonomi yönetimi olarak biz kalıcı iyileşme peşindeyiz. Son 20 yılda Türkiye’de asgari ücreti reel olarak yüzde 5,5 artırmışız. Türkiye’nin reel büyümesi ise yüzde 5,4. 90’lı yıllarda 100 dolar civarında kalan asgari ücrette AK Parti döneminde dolar bazında ciddi bir artış var.

Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye’de asgari ücret düşük değil.

Bu konunun istismarı popülizm içeriyor, popülizmin Türkiye’yi nerelere getirdiğini gördük. Asgari ücretin vergi dışında bırakılmasının bu sene maliyeti 670 milyar TL.

MECLÄ°SE GELECEK OLAN VERGÄ° PAKETÄ°

Bizim tüm gelen önerilerin toparlandığı bir metin piyasada dolaşıyor, bu süzgecimizden geçen bir metin değil. Ciddi kayıt dışılık var, bununla mücadele ederek sonuç alacağız. Doğrudan vergi gelirleri düşük, esas oraya odaklanacağız. Sosyal medyada dolaşan liste bizim süzgeçimizden geçmiş değil.

 

 

Yorum yapın