Konuyla ilgili açıklamada bulunan Trabzon Ä°l SaÄlık Müdürü Hakan Usta, vaka sayılarının bir önceki yılın aynı dönemindeki ortalamayla aynı bantta seyrettiÄini söyledi. Usta “2023 yılı yaz aylarında bir haftalık ortalama 408,43; 2024 yılı bir haftalık vaka ortalaması 393,57 Åeklindedir. Akut baÄırsak enfeksiyonları, mide ve baÄırsakların iltihabıdır. Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateÅ ve karın aÄrısı eÅlik edebilmektedirâ dedi.
Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaÅım saÄlanamadıÄı takdirde birçok hastalıÄın kaçınılmaz olacaÄını kaydeden Usta, âHastalık etkeni içeren dıÅkı ile bulaÅmıŠolan yiyeceklerin yenilmesiyle, su veya diÄer içeceklerin içilmesiyle, etkenle temas etmiÅ kirli ellerin aÄıza götürülmesi ile hastalık ortaya çıkmaktadır. Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaÅımın saÄlanamadıÄı bir bölgede, su içmek, yemek yapmak, bu suları temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılıÄını artırmaktadır. KiÅisel hijyen Åartlarının düÅük olduÄu durumlarda hastalık kiÅiden kiÅiye de bulaÅabilir. DiÄer yayılma yolu hijyenik olmayan Åartlarda hazırlanmıŠveya saklanmıŠyiyeceklerin tüketilmesidir. Kirli sulardan yakalanmıŠbalık ve deniz ürünleri de akut barsak enfeksiyonları için kaynak olabilirlerâ diye konuÅtu.
BULANTI, KUSMA, Ä°SHAL VAKA SAYILARI GÃNLÃK OLARAK TAKÄ°P EDÄ°LÄ°YOR
Bulantı, kusma, ishal vakalarının günlük takip edildiÄini belirten Usta, âÄ°limizde halkımızın saÄlıklı suya ulaÅımı için SaÄlık MüdürlüÄümüz ve Trabzon BüyükÅehir Belediyesi TÄ°SKÄ° Genel MüdürlüÄü ekiplerince ilimize içme suyu daÄıtımı yapan tüm su depolarının daÄıtım aÄından belirlenmiÅ odak noktalarından günlük klor ölçümü, belirli aralıklarla mikrobiyolojik ve kimyasal su analizleri yapılmaktadır. MüdürlüÄümüz BulaÅıcı Hastalıklar Birimi tarafından Sendromik sürveyans çalıÅmaları kapsamında ilimiz saÄlık kuruluÅları tarafından atılan bulantı, kusma, ishal vaka sayıları günlük olarak takip edilmekte. Vakaların mahalle bazında daÄılımı, yaÅ daÄılımları vb. gibi parametreler ve kümelenme durumları incelenmektedir. Ä°limizde yaz aylarında tespit edilen ishal vakaları incelendiÄinde öne çıkan en önemli sebeplerin ‘TÄ°SKÄ° Åebeke hattına baÄlı olmayan, düzenli depo temizliÄi yapılmayan, klorlanmamıŠküçük müstakil su kaynaklarının kullanımı. Yüzme alanı olarak belirlenmemiÅ, suyu enfekte yerlerde denize girmek (dereye girmek). AlıÅılmıŠyeme alıÅkanlıÄında meydana gelen ani deÄiÅiklikler (turist diaresi) özellikle toplu ikramlar için hazırlanan yemeklerin uygun ortamda saklanılmaması’ görülmektedirâ diye konuÅtu.
Â