Osmanlı Devleti’nin yıkılıÅında etkili olan kapitülasyonlar yabancı ülke gemilerine taÅıma ayrıcalıklarını içeren kabotaj hakkını da içeriyordu. KurtuluÅ SavaÅı’nı zaferle sonuçlandıran Türk milleti, emperyalistlerin sömürgeci kabotaj ayrıcalıklarını 1923 yılında imzalanan Lozan BarıŠAnlaÅması ile kaldırdı. Bu tarihten üç yıl sonra da; 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu TBMM’de kabul edildi. Ardından Marmara Denizi ile BoÄazlarda, Türkiye’nin bütün kara sularında, körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde mal ve yolcu taÅıma hakkının Türk yurttaÅlarına geçmesi için bir dizi düzenleme yapıldı. BaÅta Ä°stanbul olmak üzere tüm yurtta; rıhtım ve liman iÅletmeleri ile kıyılarda bunlara baÄlı Åirket ve gümrük Åirketlerinin milli dönüÅümü için büyük bir çalıÅma baÅlatıldı. 98 yıl önceki Temmuz ayı boyunca Türk rıhtımlarında devam eden milli ticaret seferberliÄine yakından bakalım…
AKDENÄ°Z KARA LÄ°MANLARI
Ä°stanbul limanları üzerine incelemeleri olan Vilma Hastaoglu Martinidis’e göre Ä°stanbul bütün Akdeniz’de olduÄu gibi rıhtım ve kentin kesin çizgilerle birbirinden ayrılmadıÄı bir liman mimarisine sahipti. Haliç Rıhtımı çevresinde gümrük ve ticaret iÅletmeleri Karaköy ve Eminönü boyunca sıralanarak limanının karaya yayıldıÄı bir görünüm oluÅturuyordu. 1854 yılında ilk liman ve rıhtım iÅletmeleri dönemin Fenerler Ä°daresi Genel Müdürü olan Marius Michel’e verilmiÅti. Yabancı Åirket 75 yıl boyunca çeÅitli imtiyazlara sahip olacaktı.
YABANCILARA Ä°MTÄ°YAZLAR
Ali BozoÄluânun âÄ°stanbul Rıhtımları Tarihiâ makalesinde ise rıhtımlardaki imtiyazların tarihsel seyrine yer veriliyor. Buna göre 1890 yılında imtiyaz sözleÅmesi yeniden düzenlenerek verilen 75 yıllık imtiyaz süresi 85 yıla çıkarılıyor ve 1964 yılına kadar devam etmesi kararlaÅtırılıyor. Ä°lk Åirketin 1891 yılında 23 milyon altın frank sermaye ile kurulduÄu belirtiliyor. SözleÅmede rıhtımların yanında idare binalarını inÅa etme yükümlülüÄü, denizde doldurulacak arazinin Åirket mülkiyetine geçmesi, Galata Köprüsü ile Unkapanı Köprüsü arasında rıhtım yapılması da yer alıyor.
HAYALLERÄ°N ÃTESÄ°NDE
Ä°stanbul’da yabancıların rıhtım Åirketleri 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulurken; deniz taÅımacılıÄında verilen imtiyazların baÅlangıcı Osmanlı Hariciye Nazırı Mustafa ReÅit PaÅa’nın, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali PaÅaânın isyanını bastırmak için Ä°ngilizlerden yardım istediÄi 1838 yılına uzanıyor. Yapılan yardıma karÅılık olarak Büyük Britanya’nın temsilcileri önemli ayrıcalıklar elde ettikleri anlaÅmayı Baltalimanıânda bir yalıda imzaladı. AnlaÅma 8 Ekim 1838âde Kraliçe Victoria ve Sultan II. Mahmut tarafından ayrı ayrı onaylandı. AnlaÅmaya göre Osmanlı limanlarında Ä°ngiliz gemilerinden hiçbir vergi alınmayacaktı. Dönemin Ä°ngiliz Elçisi Ponsonby, söz konusu anlaÅmayı âDaha fazlasını istemeye gerek bırakmayacak kadar hayal ettiklerimizin ötesindeâ sözleriyle nitelemiÅti.
KIYILAR YABANCILARA GÄ°TTÄ°
Kapitülasyonlar, Türk denizlerinde ticareti yabancı kiÅi ve firmaların tekeline sokmuÅtu. Kılavuzluk ve römorkörcülük, yolcu ve mal taÅımacılıÄı hizmetlerinin yanı sıra limancılık hizmetleri de yabancıların elindeydi. Karaköy’de, Eminönü’nde, Kadıköy’de rıhtım ve liman iÅletmeleri, iÅ hanları yabancı tüccarların mülkü olmuÅtu. Ancak 1900’lerin baÅına gelindiÄinde “Ä°stanbul Rıhtım Dok ve Antrepo Türk Anonim Åirketi” yabancıların elindeki imtiyazları devralmaya hazırlanıyordu.
ÃÄ°NÄ°LÄ° GÃMRÃK
Ä°stanbul’daki yabancı rıhtım Åirketinin elinde olan taÅınmazlardan biri de Galata’daki ünlü Rıhtım Han’dı. 1910 yılında 733.000 frank maliyetle inÅa edilen iÅ hanı, cephelerinin çinilerle kaplı olması nedeniyle “Ãinili Gümrük” adıyla tanınıyordu. Yabancı Åirketin sahip olduÄu rıhtım, dok ve antrepolarla birlikte imtiyaz hakları 1 milyar Fransız Frangı’nın üzerinde bir meblaÄ ile satın alınmıÅ, ücreti 62 taksit halinde ödenmiÅ, son ödeme ise 1 Mayıs 1974 yılında yapılmıÅtı.
LÄ°MAN SEMTLERÄ° OLUÅTU
Rıhtım iÅletmeleri Ä°stanbul’un kalbi Karaköy’ün bugünkü halini almasında etkili oldu. Bugün de Karaköyâde Liman BaÅkanlıÄı olarak kullanılan bina ile Türkiye Denizcilik Ä°Åletmeleri Genel MüdürlüÄü’nün bulunduÄu Merkez Rıhtım Hanı 1912 yılında inÅa edildi. Rıhtım Caddesiânin baÅındaki Ziraat Bankası, Avusturya Bankası 1937 yılında birbiri ardına yükseldi. Aynı tarihte Merkez ve Ãinili Hanlar arasına yolcu salonu ve Liman Lokantası yapıldı. Rıhtım çevresinde açılan gazinolar, Ä°stanbul mutfaÄının benzersiz örneklerinin yer aldıÄı seyyar satıcılar ve küçük büfelerle bezenen Karaköy renkli kent hayatının kesintisiz olarak sürdürüldüÄü bir liman semti haline geldi.
[email protected]Â
Kaynak: Web Ãzel