Kök hücre nakli lösemi, kemik iliÄi, lenfoma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. GeçtiÄimiz günlerde lenfoma teÅhisi konulan bir gencin donörünün son anda nakilden vazgeçti ve 20 yaÅındaki genç hayatını kaybetti. Acılı aile, donörü suçlarken tıp dünyası ise “Bu vicdanen doÄru olmasa da yasal, donör masadan son anda da kalkabilir” diyor. 20 yaÅındaki Cem Åahin, kemoterapilerden sonuç alınamaması sonrası kök hücre tedavisine baÅlatıldı ve TÃRKKÃK tarafından bulunan donörün hücre nakli öncesinde vazgeçmesi nedeniyle tedavisini tamamlayamadı.Â
Ãocuk Kemik Ä°liÄi Nakil Bölümü BaÅkanı Prof. Dr. Gülyüz Ãztürk, donör bankalarının tamamen gönüllülükten oluÅtuÄunu ve bu nedenle de kiÅinin vazgeçebildiÄini söyledi. Ãztürk, “Ãocuk kemiÄi ilik nakillerinde mutlaka anne ve babaya da bakıyoruz ve direk bu kiÅileri hazırlamaya baÅlıyoruz. Yani kök hücreyi uyararak dolaÅıma salmayı saÄlayan bir aÅı tedavisi, yüklü dozda 2 gün vererek toplamaya baÅlıyoruz” dedi.
TAMAMEN GÃNÃLLÃLÃK ESASI
Ãztürk, sözlerini Åöyle sürdürdü:
“Sadece basına yansıyan haberler üzerinden bakacak olursak, çocuÄun ilacı kaldırıp kaldırmayacaÄını göze almadan nakle baÅlamamak gerekir. Ãünkü bu ilaçlar kötü hücreyi de iyi hücreyi de yok eder. Verilen ilaçların aÄır ya da hafif olması söz konusu deÄil. Bir aspirinin bile yan etkisi olabilir.
Nakil sürecinde hastanın durumuna göre azaltılmıŠhazırlama rejimleri verilebiliyor. Bunların tedaviye cevap vermesinin ise yüksek doz kullanılan tedaviye göre daha düÅük olduÄu bilgisini paylaÅan Ãztürk, “Ãocuk hangi ilaçları aldı, ilk ve son durumu neydi bunları bilmiyoruz, donörü sadece vicdanen suçlayabiliriz yasal olarak deÄil. Yurt dıÅında da durum bu Åekildedir” ifadelerini kullandı.
DOKTORLAR RÄ°SKLERÄ° ANLATIYOR
Nakil hastalarında ilacın dokulardaki tüm kötü hücreleri yok edecek Åekilde verilmesi gerekiyor aksi halde beden baÅkasından gelen kemik iliÄini kabul etmiyor. Kemik iliÄinde aileden geniÅ bir onam alınıyor ve ölüm riskine kadar her Åey tek tek anlatılıyor, doktorlar ilaç bilgilerini detaylıca paylaÅıyor.
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ãzgür KarcıoÄlu, donörün son saniye ameliyathane masasında bile vazgeçme hakkı olduÄunu söylüyor ve masada da onam alındıÄına dikkat çekiyor. “Toplumda genel bilinçlenme eksikliÄi var organ baÄıÅında dahi yakınlarında soruluyor. Hastanelerde organ nakil koordinatörü ve etik kurullar var” diyen KarcıoÄlu, alıcı ve verici arasında çıkar iliÅkisi olmaması gerektiÄini belirtti. KarcıoÄlu, son ana kadar kiÅinin nakilden vazgeçebilmesinin en baÅta organ nakline onay vermesini de kolaylaÅtırdıÄını söyledi.
HUKUKÄ° SORUMLULUK
Avukat Kevser Yıldırım, hekimin kök hücre naklinde önce donörden hücre naklinin gerçekleÅtirilmesi ve sonrasında hastanın ölümüne sebep olabilecek kemoterapinin uygulanması yöntemini gözetmesi mümkün ise, hastanın ölümüne sebep oluÅturabilecek bir risk alınmaması gerektiÄini belirtti. Yıldırım, “Hekimlerin asli edim yükümlülükleri dıÅında aydınlatma, sadakat ve özen yükümü, tıbbi bilgileri belgeleme, hastanın kendisine veya yakınlarına hesap verme, mesleki deneyimlerini geliÅtirme gibi birtakım yan yükümlülükleri de bulunmaktadır” dedi ve ekledi:
“Hastanın kök hücre nakli yapılacaÄı ve donörün de rızası olduÄu gerekçesi ile kemoterapiye alınması söz konusu olduÄundan, hastanın kemoterapi görmemesi halinde hayatta kalabileceÄi açıktır. Böyle bir durumda, hasta belki baÅka bir donör ile yaÅamına devam edebilecek iken, ölüme terk edilmiÅ olması cezai ve hukuku sorumluluk getirir.”
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel